NPTEL IITKGP Introduction to Machine Learning Assignment 7 Answers

We Discuss About That NPTEL IITKGP Introduction to Machine Learning Assignment 7 Answers

NPTEL IITKGP Introduction to Machine Learning Assignment 7 Answers – Here All The Questions and Answers Provided to Help All The Students and NPTEL Candidate as a Reference Purpose, It is Mandetory to Submit Your Weekly Assignment By Your Own Understand Level.

Are you looking for the Assignment Answers to NPTEL IITKGP Introduction to Machine Learning Assignment 7 Answers? If Yes You are in Our Great Place to Getting Your Solution, This Post Should be help you with the Assignment answer to the National Programme on Technology Enhanced Learning (NPTEL) Course “NPTEL IITKGP Introduction to Machine Learning Assignment 7 Answers”

NPTEL IITKGP Introduction to Machine Learning

ABOUT THE COURSE :

This course provides a concise introduction to the fundamental concepts in machine learning and popular machine learning algorithms. We will cover the standard and most popular supervised learning algorithms including linear regression, logistic regression, decision trees, k-nearest neighbour, an introduction to Bayesian learning and the naïve Bayes algorithm, support vector machines and kernels and neural networks with an introduction to Deep Learning. We will also cover the basic clustering algorithms. Feature reduction methods will also be discussed. We will introduce the basics of computational learning theory. In the course we will discuss various issues related to the application of machine learning algorithms. We will discuss hypothesis space, overfitting, bias and variance, tradeoffs between representational power and learnability, evaluation strategies and cross-validation. The course will be accompanied by hands-on problem solving with programming in Python and some tutorial sessions.

This course can have Associate in Nursing unproctored programming communication conjointly excluding the Proctored communication, please check announcement section for date and time. The programming communication can have a weightage of twenty fifth towards the ultimate score.

Final score = Assignment score + Unproctored programming exam score + Proctored Exam score
  • Assignment score = 25% of average of best 8 assignments out of the total 12 assignments given in the course.
  • ( All assignments in a particular week will be counted towards final scoring – quizzes and programming assignments). 
  • Unproctored programming exam score = 25% of the average scores obtained as part of Unproctored programming exam – out of 100
  • Proctored Exam score =50% of the proctored certification exam score out of 100
YOU WILL BE ELIGIBLE FOR A CERTIFICATE ONLY IF ASSIGNMENT SCORE >=10/25 AND
UNPROCTORED PROGRAMMING EXAM SCORE >=10/25 AND PROCTORED EXAM SCORE >= 20/50. 
If any one of the 3 criteria is not met, you will not be eligible for the certificate even if the Final score >= 40/100. 

CHECK HERE OTHERS NPTEL ASSIGNMENTS ANSWERS 

BELOW YOU CAN GET YOUR NPTEL IITKGP Introduction to Machine Learning Assignment 7 Answers 2022? :

Answers will be Uploaded Shortly and it will be Notified on Telegram, So JOIN NOW
JoinScishowEngineerTelegram

1.Which of the following option is/ are correct regarding the benetfits of ensemble model?

1. Better performance
2. More generalized model
3. Better interpretability

A) 1 and 3
B) 2 and 3
C)1 and 2
D) 1, 2 and 3

Answer:- c
2. In AdaBoost, we give more weights to ponts having been misclassified in previous iterations. Now, if we introduced a limit or cap on the weight that any point can take (for example, say we introduce a restriction that prevents any point’s weight from exceeding a value of 10). Which among the following would be an effect of such a modification?

A) We nmay observe the performance of the classıfier reduce as the number of stagesincrease.
B) It makes the final classifier robust to outliers.
C) It may result in lower overall performance.
D) None of these.

Answer:- b, c

Answers will be Uploaded Shortly and it will be Notified on Telegram, So JOIN NOW
JoinScishowEngineerTelegram

Introduction To Machine Learning – IITKGP Assignment 7 Answers 2022
3. Which among the following are some of the differences between bagging and boosting?

A) In bagging we use the same classification algorithm for training on each sample of the data, whereas in boosting, we use different classification algorithms on the different training data samples.
B) Bagging 1s easy to parallelize whereas boosting 1s inherently a sequential process.
C) In bagging we typically use sampling with replacement whereas in boosting, we typically use weighted sampling techniques.
D) In comparison with the performance of a base classifier on a particular dataset, bagging will generally not increase the error whereas as boosting may leadto an increase in the error.

Answer:- b, c, d
4. What is the VC-dimension of the class of sphere in a 3-dimensional plane?

A) 3
B) 4
C) 5
D) 6

Answer:- a
5. Considering the AdaBoost algorithm, which among the following statements is true?

A)In each stage, we try to train a classifier which makes accurate predictions on anysubset of the data points where the subset size is at least half the size of the data et.
B) In each stage, we try to tran a classifier which makes accurate predictions on a subset of the data points where the subset contains more of the data points whichwere misclassified in earlier stages.
C) The weight assigned to an undividual classifier depends upon the number of data points correctly classified by the classifier.
D) The weight assigned to an individual classifier depends upon the weighted sumerror of misclassified ponts for that classifier.

Answer:- b, d
6. Suppose the VC dimension of a hypothesis space is 6. Which of the following are true?

A) At least one set of 6 points can be shattered by the hypothesis space.
B) Two sets of 6 points can be shattered by the hypothesis space.
C) All sets of 6 points can be shattered by the hypothesis space.
D) No set of 7 points can be shattered by the hypothesis space.

Answer:- a, d

Answers will be Uploaded Shortly and it will be Notified on Telegram, So JOIN NOW
JoinScishowEngineerTelegram

Introduction To Machine Learning – IITKGP Assignment 7 Answers 2022

7. Ensembles will yield bad results when there is a sıgnificant diversıty among the models. Write True or False.

A) True
B) False

Answer:- b
8. Which of the following algorithms are not an ensemble learning algorithm?

A) Random Forest
B) Adaboost
C) Gradient Boosting
D) Decision Tress

Answer:- d
9. Which of the following can be true for selecting base learners for an ensemble?

A) Different learners can come from same algorithm with different hyper parameters
B) Different learmers can come firom different algorithms
C)Different learners can come from different training spaces
D) All of the above.

Answer:- d

10. Generally, an ensemble method works better, if the indıvidual base models have____________?

Note: Indvidual models have accuracy greater than 50%

A) Less corelation among predictions
B) High correlation among predictions
C) Correlation does not have an impact on the ensemble output
D) None of the above.

Answer:- a

Answers will be Uploaded Shortly and it will be Notified on Telegram, So JOIN NOW
JoinScishowEngineerTelegram

Yhaa You have done it but next? if YOU Want to your Others NPTEL IITKGP Introduction to Machine Learning Assignment 7 Answers

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

adplus-dvertising